25900 авторів і 91 редактор відповіли на 98952 питання,
розмістивши 129771 посилання на 81900 сайтів, приєднуйтесь!

Реклама партнерів:

Як відбувається розмноження у вовків?

РедагуватиУ обранеДрук

Вовк, сірий вовк, звичайний вовк (Лат. Canis lupus) - Хижий ссавець родини собачих. Разом з койотом (Canis latrans) І шакалом (Canis aureus) Становить невеликий рід вовків (Canis). Крім того, як показують результати послідовності ДНК і вивчення дрейфу генів, є прямим предком домашньої собаки, яка зазвичай розглядається як підвид вовка (C.l.familiaris). Вовк - найбільш велике тварина у своєму сімействі: довжина його тіла (з хвостом) може досягати 160 см, висота в холці до 90 см-маса тіла до 62 кг.

Колись вовк мав набагато більше поширення в Євразії та Північній Америці. У наш час його ареал і загальна чисельність тварин помітно зменшилися, головним чином в результаті людської діяльності: зміни природних ландшафтів і масового винищення, урбанізації. У багатьох регіонах світу вовк знаходиться на межі повного зникнення, хоча на півночі материків його популяція все ще залишається стабільною. Незважаючи на те, що популяція вовків продовжує зменшуватися, він досі в багатьох місцях є об'єктом полювання як представляє потенційну небезпеку для людини і домашньої худоби, або заради розваги.

В якості одного з ключових хижаків вовки відіграють дуже важливу роль в балансі екосистем таких біомів, як ліси помірних широт, тайга, тундра, гірські системи і степу. Всього виділяють приблизно 32 підвиду вовка, що розрізняються розмірами і відтінками хутра. На території Російської Федерації найчастіше зустрічаються звичайний (C.l.lupus) І тундровий (C.l.albus) Вовки.

Як полюють вовки і чим вони харчуються

Харчується вовк різними тваринами: дикими і домашніми. Це можуть бути олені, лосі, кабани, вівці, корови, коні. Полює вовк також на зайців, бобрів, бабаків, нутрій, ондатр і навіть мишоподібних гризунів. При відсутності більш підходящої їжі вовк не гребує жабами, ящірками.

Під час полювання вовки виявляють знання не тільки території, але і повадок самих жертв. Після вдалого полювання вовк, якщо звичайно, він дуже голодний, може з'їсти відразу 10 - 12 кг м'яса (зазвичай обмежується 1,5-2 кг). Залишки видобутку розносила і ховає в затишних місцях. Зголоднілі, вовк приходить до своєї схованки, виявляючи його по запаху, і доїдає приховане м'ясо.

Вовки, як правило, полюють на диких тварин. Але фахівці стверджують: полювання вовків на домашніх тварин - результат нестачі природних кормів. Там, де диких тварин багато, вовки не нападають на домашню худобу та собак. Виняток становлять старі та хворі вовки. Через сильну стертості зубів або травм їм важко полює, вони йдуть туди, де є легка здобич. Так собаку ловить вовк, використовуючи заманювання. Забігши в село і побачивши собаку розвертається і робить вигляд, що тікає. Собака в азарті кидається за ним. За околицею вовк миттєво розгортається, робить блискавичний кидок до собаки і хапає її.

Живучи в зграї, вовки не просто разом полюють, відпочивають і пересуваються по загальній території. Вони координувати дії на полюванні, при вирощуванні вовченят. Таке життя і полювання вовка в природі.

Розмноження

Після 62-65 днів вагітності самки приносять від 3 до 10-13 сліпих вовченят, прозрівають на 12-13 день. Підросли вовченят батьки годують відрижкою із з'їденого м'яса, пізніше - убитої здобиччю. У вигодовуванні вовченят бере участь вся зграя.

До кінця літа молоді (прибуток) вовки починають брати участь у полюваннях разом з дорослими. У цей час до сім'ї приєднуються вовченята, що народилися у попередньому році (переярки) і відігнані на час розмноження. Зграя тримається разом до початку тічки, коли колишні переярки беруть участь в розмноженні, а прибулі вовки тимчасово отгоняются. Зграя вовків в осінньо-зимовий сезон може складатися з двох старих, 3-6 прибулих і 2-4 переярков, тобто з 7-12 особин, рідко більше.

Хоча вовки уважно піклуються про своє потомство, до 60-80% цуценят гинуть в перший рік життя. Вовчиці досягають статевої зрілості на другий рік життя, а самці - в 3 роки. У природі вовки доживають до 15 років, але вже в 10-12 років у них виявляються ознаки старості.

На відміну від домашніх тварин, у яких тічка проходить 2 рази на рік, у вовків в році 1 тічка. Цей період співвідноситься з порою року так, щоб вовченята з'явилися на світ в теплу весняну пору, коли достатньо їжі. Самка до настання тічки не прийме сексуальних загравань самця.

Реклама партнерів:

РедагуватиУ обранеДрук


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
«Як відбувається розмноження у вовків?»

В інших пошукових системах:

GoogleЯndexRamblerВікіпедія

» » Як відбувається розмноження у вовків?