25900 авторів і 91 редактор відповіли на 98952 питання,
розмістивши 129771 посилання на 81900 сайтів, приєднуйтесь!

Реклама партнерів:

Коли народився Ісус Христос?

РедагуватиУ обранеДрук

Ісус Христос (лат. Iesus Christus), також відомий як Ісус з Назарету, є центральною фігурою християнства, яке розглядає його як Месію, передбаченого в Старому Завіті. Причому більшість християнських конфесій вірять, що він є Син Божий, що воскрес із мертвих. Іслам же вважає Ісуса пророком, а також Месією. Деякі інші релігії також шанують його по-своєму. І очевидно, що він є однією з найвпливовіших фігур в історії людства.

Основними джерелами інформації про життя Ісуса і його вченні є чотири канонічні Євангелія, особливо синоптичні Євангелія, хоча деякі вчені стверджують, що такі писання, як Євангеліє від Томи і Євангеліє від Євреїв, також є важливими.

Більшість вчених критиків в біблійних дослідженнях вважають, що деякі частини Нового Завіту корисні для образного відновлення життя Ісуса, яка підтверджує, що Ісус був євреєм, якого сприймали як вчителя і цілителя, що він хрестився від Івана Хрестителя, і був розп'ятий в Єрусалимі за наказом римського прокуратора Іудеї Понтія Пілата, за звинуваченням у підбурюванні до заколоту проти Римської імперії. Поряд з цими декількома висновками, академічні дебати тривають щодо хронології, основної думки проповідей Ісуса, його соціального стану, культурного середовища і релігійної орієнтації. Вчені висувають конкуруючі опису Ісуса- як очікуваного Месію, як лідера апокаліптичного руху, як мандрівного мудреця, як харизматичного цілителя і як засновника незалежного релігійного руху. Про діяльність Ісуса в римській провінції Іудея повідомляють також нехристиянські автори I-II століть.

Переважно християни вірять, що Ісус є друга особа (іпостась) Трійці, Бог-Син, що втілився серед людей, який взяв на Себе гріхи людей, помер за них, а потім воскрес із мертвих, що закріплено в християнському Нікейський символ віри. Інші християнські переконання включають непорочне зачаття Ісуса, творіння чудес, вознесіння на небеса, і швидке друге пришестя. Хоча доктрина про Трійцю прийнята більшістю християн, деякі групи відкидають її повністю або частково, як небіблійного.

Згідно з ісламом, Ісус вважається одним з важливих пророків Бога, що приніс Писання, і чудотворцем. Ісус називається також «Месією», але іслам не вчить, що він був божественним. Іслам вчить, що Ісус тілесно вознісся на небо, без будь-якого розп'яття і воскресіння, на відміну від традиційної християнської віри про смерть і воскресіння Ісуса Христа.

Народження

Згідно з християнським віровченням, поява Ісуса - виконання давнього пророцтва про Месію - Сину Божіем- Ісус був непорочно народжений від Святого Духа Дівою Марією, у місті Віфлеєм, де йому прийшли поклонитися три волхви як майбутньому іудейським царю. Після народження Ісус був відвезений батьками в Єгипет. Після смерті царя Ірода Ісус зі своїми батьками повернувся в Назарет.

У різні часи пропонувався цілий ряд альтернативних пояснень історії народження Ісуса. Зокрема, було оскаржено пророкування пророка Ісаї, згідно з яким Месія повинен бути народжений дівою (іудейські тлумачі, як правило стверджують, що пророцтво Ісаї взагалі не має відношення до майбутнього Месії і каже про події, сучасних моменту проголошення пророчества- з цим погоджується і ряд світських дослідників Біблії).

У деяких світських і нехристиянських джерелах часто зустрічаються припущення про народження Ісуса від позашлюбного зв'язку. Християни відкидають ці версії, як суперечать оповіданню Нового Завіту про щорічне поклонінні сім'ї Ісуса в Єрусалимському Храмі, в тому числі опису дванадцятирічного Ісуса «сидів серед учителів та слухав і запитував їх». Якби в той час існували версії про незаконне походження, ні сам Ісус, ні його батьки не мали б можливості ходити в Єрусалимський Храм для поклоніння, так як це строго забороняв закон Мойсея.

З іншого боку, деякі критики Нового Завіту сумніваються в автентичності будь-яких повідомлень про народження Ісуса, бо Євангелія були написані як мінімум через 60-70 років після Різдва Христового, причому не по письмовим документам, а за переказами, що передавалися з вуст у вуста.

Більшість християнських конфесій сповідує непорочне зачаття Христа (від Святого Духа) і вважає надприродним не тільки зачаття, але і народження Ісуса, абсолютно безболісне, при якому не порушилася невинність Діви Марії. Так, в православному задостойнік говориться: «Бог з боку твоєю пройде» - як і крізь двері затворённие. Це, зокрема, зобразив Андрій Рубльов на іконі «Різдва», де Богородиця смиренно відвела погляд убік, схиливши голову.

Дата народження Ісуса Христа визначена досить приблизно. Самим раннім зазвичай називається 12 рік до н. е. (Рік проходження комети Галлея, яка, за деякими припущеннями, могла бути т. Зв. Віфлеємської зіркою), а самим пізнім - 4 рік до н. е. (Рік смерті Ірода Великого).

Практично відразу після свого народження Ісус був відвезений Марією і Йосипом в Єгипет (Втеча в Єгипет). Там вони провели дуже мало часу (Євангелія свідчать нам про те, що Ісус повернувся на свою батьківщину ще в дитячому віці.)



Євангелія
У християнський канон увійшло 4 Євангелія (грец. «Благовістя»), що виникли через кілька десятиліть після описуваних подій. Поряд з цими існували й інші аналогічні розповіді, нині втрачені. Як виявляється з самої назви Євангелій, це не просто розповідні тексти, що мають на меті лише розповісти про деякі події, але «вість», неодмінно обумовлена своїм релігійним змістом [в сучасній мові критичної протестантської екзегези (екзегетика - (від грец. Exegetikos - роз'яснюють) то ж, що герменевтика. Герменевтика (від грец. hermeneutikos - роз'яснюють, тлумачать), мистецтво тлумачення текстів (класичної давнини, Біблії і т. п.), вчення про принципи їх інтерпретаціі- екзегетика. В йдуть від В. Дільтея філософських течіях кін. 19-20 ст. - вчення про «розумінні» (цілісному душевно-духовному переживанні) як методологічній основі гуманітарних наук (на відміну від «пояснення» в природничих науках)) вживається висхідний до Бультману термін «керігматічность», який утворений від грецького слова « керігма »- сповіщення, проповідь].

Однак ця орієнтація Євангелій жодним чином не виключає точної і правдивої фіксації цілого ряду фактів, часом аж ніяк не легко вкладаються в схему благочестивої думки тієї епохи- досить згадати версію про божевілля Ісуса Христа, що мала ходіння між близькими йому людьми (Євангеліє від Марка 3, 21) , взаємини Ісуса Христа з Іоанном Хрестителем, які тлумачилися часом як статус (невірного) учня для Ісуса Христа і перевагу Іоанна (наприклад, в мандейской традиції), засудження Ісуса Христа релігійними авторитетами його народу і римською владою, нарешті, смерть на хресті, що викликала в позднеримскую епоху сильніший, бридливий жах, ніж у нас - смерть на шибениці (недарма Розп'яття, з часом стало канонічним сюжетом християнського мистецтва, довго не зображувалося зовсім, а перші його зображення були суто умовними).

Євангельське оповідання є не більш, а набагато менш стилізованим, ніж більшість середньовічних житій святих, в історичності яких не сумнівається нікто- і воно різко відрізняється від пізніших апокрифів, тобто не прийнятих традицією оповідань, де розробляються ефектні сюжети чудотворчества Ісуса Христа вже в дитячі роки , мальовничі деталі картини воскресіння Ісуса Христа і так далі. При цьому автори Євангелій розповідають, власне, про останній період життя Ісуса Христа, з яким пов'язані публічні виступу- Євангелія від Марка і від Іоанна так і починаються з приходу Ісуса Христа до Іоанна Хрестителя, Євангелія від Матвія і від Марка додають перекази про народження і дитинство - сюжети, пов'язані з проміжком від 12 років (Євангеліє від Луки 2, 41-52) до приблизно 30 років (там же 3, 23), повністю відсутні.

Початок проповіді
Перед виходом на проповідь Ісус Христос вирушає до Іоанна Хрестителя і приймає від нього хрещення, після чого йде в пустелю на 40 днів (термін поста каються ниневитян в старозавітній Книзі Іони, пор. Тривалість так званого Великого посту, лат. Ouadragesima [букв. «Сорокових »], в практиці православ'я і католицизму), щоб в повній самоті і утриманні від їжі витримати духовний поєдинок з дияволом (Євангеліє від Матвія 4, 1-11, від Луки 4, 1-3). Лише після цього Ісус Христос виступає з сповіщенні месіанського часу (Євангеліє від Матвія 4, 17). Вік Ісуса Христа при цьому приблизно визначається в 30 років (Євангеліє від Луки 3, 23) - символічно значуща пора досконалої зрелості- втім, в Євангелії від Івана ніби передбачається кілька більш пізній вік (див. 8, 67: «Тобі немає ще п'ятдесяти років »). Ісус Христос закликає перших учнів (т. Зв. Апостоли, букв. «Посланці». Апостоли (від грец. Apostolos - посол), в ранньохристиянської літературі бродячі проповідники християнства. У Новому Завіті дванадцять апостолів - найближчі послідовники («учні») Христа. ) з середовища рибалок Тиверіадського озера, ходить з ними по Палестині, проповідуючи і творячи дива.

Реклама партнерів:

РедагуватиУ обранеДрук


«Коли народився Ісус Христос?»

В інших пошукових системах:

GoogleЯndexRamblerВікіпедія

» » Коли народився Ісус Христос?