25900 авторів і 91 редактор відповіли на 98952 питання,
розмістивши 129771 посилання на 81900 сайтів, приєднуйтесь!

Реклама партнерів:

Хто такі ісихасти?

РедагуватиУ обранеДрук

Ісіхaacute-зм (Від грец. hesychia - спокій, безмовність, відчуженість) - це містичний напрямок в Православіі- особливого роду практика ченців (ісихастів) і мирян, в якій застосовується безмовна молитва заради споглядання Божественного («Фаворського») світла- вважається, що цей світло виходило від Христа при Його Преображенні на горі Фавор).

В основі філософії ісихазму лежить уявлення про те, що можна споглядати непізнаване (Бога) за допомогою божественних енергій. Можна сказати, що ісихазм - це практика богоспоглядання шляхом молитовного самозаглиблення. Мова не йде про буквальне, фізичному спогляданні, а про духовне, «внутрішньому» узренія. Згідно з Новим завітом, «Бога ніхто не бачив ніколи» (Ін. 1:18). Однак ісихасти стверджують, що енергії Божі пронизують світ, і тому можна побачити «нетварное» (нестворене) і нематеріальне випромінювання Бога. Сенс исихазма полягає у внутрішньому зосередженні і духовному переміщенні «розуму» в «серце». Ключовим текстом зі Священного Писання вважаються особливим чином інтерпретовані слова Ісуса Христа «Царство Боже всередині вас є» (Лк. 17:21). Поряд з естетичним сприйняттям Бога як неземного сяйва і невимовною краси, ісихазм обіцяв віруючому духовне і фізичне досконалість. У результаті «обоження» душа людини (і він сам) з'єднується з божественними енергіями.

Значна частина ідей ісихазму сходить до праць отців Церкви християнського Сходу, описували містичні чернечі практики (Макарій Єгипетський, Євагрій, Іоанн Ліствичник, Симеон Новий Богослов та ін.). На виникнення концепції исихазма вплинуло і иконоборческое рух (Боротьба проти іконошанування) VIII-IX ст. По-перше, іконоборці сприяли тому, що візантійське мистецтво збагатило свій образотворчий ряд символічної напруженістю, оскільки найбільш вірним «зображенням» Христа вони вважали хліб і вино Причастя. По-друге, іконоборці пропонували віруючим розвивати власну уяву, створюючи внутрішній образ Бога. І, нарешті, ще більш значні наслідки мала ідея іконоборців про те, що самому віруючому потрібно уподібнюватися Христу, пробуджуючи в собі чесноти як одухотворені образи.

Основоположниками исихазма як цілісного вчення стали жили в XIII-XIV століттях у Візантії преп. Григорій Синаїт і св. Григорій Палама, узагальнили поволі розвивалися ідеї. Григорій Синаїт залишив кілька творів про «мнопрої молитві ». Основна праця Григорія Палами - «Тріади на захист священнобезмолвствующіх». За словами Палами, Ісіхаст - це людина, «старающийся укласти в своєму тілі безтілесне».



Ісихасти протистояли варлаамітамі - послідовники італійського грека Варлаама (1290-1348), який намагався направити православне богослов'я в русло, сближающее його з західної схоластикою. Він піддав критиці містичне крило східного богослов'я. Якщо ісихасти вірили, що Бог присутній у світі як благодать і нестворений невидимий світ, то Варлаам тлумачив благодать як щось створене і окреме від Бога. На його думку, православні ченці ототожнюють Бога і матеріальні речі. Протистояння исихастов і варлаамітамі відбилося також у тому, які вимоги вони пред'являли до верховної влади, до ідеалу імператора. Якщо ісихасти основні доблесті імператора ототожнювали з моральними чеснотами (Квасоля), то варлаамітамі підкреслювали освіченість василевса, його мудрість (Дмитро Кідоніс). Але й ті, й інші відстоювали монархію як ідеальну форму правління. На Константинопольському соборі 1341 вчення Григорія Палами було офіційно одобрено- Варлаам незабаром виїхав з Візантії і прийняв католицтво. Позиції Палами і його прихильників були підтверджені на Константинопольських соборах 1347 і 1351 рр. На останньому присутні представники усіх православних церков, тому він розглядався православними як Вселенскій- цей собор видав томос, схваливши всі погляди Палами. Исихазм таким чином був визнаний офіційним вченням Православ'я. Палама помер в Солуні в 1359 і через 9 років був канонізований патріархом Константинопольським Філофея, своїм другом і учнем. Основний опонент исихазма в 1347-1351 рр., Никифор Григора, який відмовився визнавати вчення ісихастів, фактично був заточений у монастир.

В основі практики исихазма лежить «умнoacute-е вироблення» (тобто діяльність розуму), яке полягає в постійному читанні про себе або вголос покаянної, найчастіше т.зв. «Ісусової молитви»: «Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного». Ченці моляться цією молитвою про себе постійно. Миряни-ісихасти також постійно творять в повсякденному житті беззвучну молитву. Утилітарний сенс містичних практик исихастов важко пояснити. З точки зору психології, вони приводять людину в стан умиротворення. Багато ісихасти говорять про можливість спілкування з «ангельськими матеріями». Відомі історії про чудесні здібностях исихастов, більша частина яких пов'язана з афонским чернецтвом. Іноді ісихазм порівнюють зі східними езотеричними практиками, однак в исихазме техніки контролю дихання, положення голови або поза тіла не грають суттєвої ролі.

З Візантії ісихазм поширився на Русь (Ніл Сорський, Сергій Радонезький та ін.) і багато в чому вплинув на духовний підйом XIV-XV століть. Сергій Радонезький, «божественні солодощі безмовності скуштувавши», підпорядкував його впливу нове релігійне свідомість. З Троїце-Сергієвої лаври вийшли і Андрій Рубльов з його мовчазної бесідою іпостасей божественної істоти (Трійцею), і найбільш яскравий представник нового літературного стилю Єпіфаній Премудрий. Російська народна релігійність також знайшла в исихазме прийнятний варіант християнського світогляду. Діяльна активність виявляється практичним результатом зосередженого збирання сил. Релігійна спільність Русі та Візантії породила величезний потік переказів візантійської літератури, що послужило джерелом і для нових виразних засобів у вітчизняній літературі: був вироблений особливий патетичний, урочистий стиль, що характеризувався піднесеної виразність і емоційним підйомом. Аналогом цього стилю в живопису є стиль Феофана Грека.

У XIX ст. увагу до практики ісихазму було пов'язано з разить старецтва. В даний час в Росії спостерігається нове зростання інтересу до ісихазму. У той же час Заході ісихазм розглядається як одна з відмінностей між православ'ям і католицизмом. Зовні схоже протягом квиетизма в XVII столітті було визнано католицькою церквою єретичним.

Джерела:

  • Стаття «Исихазм» у Вікіпедії;
  • Стаття «Исихазм» в Новітньому філософському словнику;
  • Візантійський ісихазм в XIII-XIV ст.;
  • Исихазм: анотована бібліографія;
  • Розквіт культури в Росії 14-15 ст. Исихазм.
Додатково про християнство:

Реклама партнерів:

РедагуватиУ обранеДрук


«Хто такі ісихасти?»

В інших пошукових системах:

GoogleЯndexRamblerВікіпедія

» » Хто такі ісихасти?