25900 авторів і 91 редактор відповіли на 98952 питання,
розмістивши 129771 посилання на 81900 сайтів, приєднуйтесь!

Реклама партнерів:

Хто такі ангели?

РедагуватиУ обранеДрук

Ангел (Грец. alpha-gamma-gamma-epsilon-lambda-omicron-sigmaf- - вісник, посланець) - у авраамітіческіх релігіях: Надприродне приватне безтілесне істота (дух), створений Богом до творіння видимого світу.

Ангели сповіщають людям волю Бога і виконують його веління. Бог же, як всезнаючий, що не потребує посередництва ангелів.

Вважається, що ангели досконаліше людей, але, будучи створеними істотами, обмежені у своїх можливостях. Володіючи свободою волі, вони можуть піддаватися спокусам і не встояти в добрі. Деякі ангели, спокушені сатаною, виступили проти Бога і стали ангелами темряви - демонами, бісами. Злі ангели охоче втручалися б у справи людей, якби не Божий заборону. Тим не менш, за попущению Божу, злі ангели здатні шкодити людям. Вони «люблять» людей, як мисливець любить здобич. Існує так звана демонічна любов (Бут. 6: 1-7). Залишилися вірними Богу ангели отримали від нього небесне блаженство. Звичайна реакція людини на ангела Божого, за Біблією, - страх (Бут. 28: 17- Суд. 6: 22- Суд. 13:21, 21).

На думку Отців Церкви, ангел не може ні покаятися, ні згрішити, ні змінити свого статусу в ієрархії, так як падіння злих ангелів і встановлення ангельської ієрархії відбулося поза і до часу. Основне заняття добрих ангелів полягає в невпинному вихвалянні Бога, до Якого вони спрямовуються в силу полум'яної любові. Лише виконуючи наказ Божому ангел відривається від сього блаженства, щоб виступати в якості ангела-хранителя або караючого ангела.

Ієрархія ангелів у православній традиції була детально розроблена псевдо-Діонісія Ареопагіта (V-VI ст.) На підставі біблійних текстів і переказів в його творі «Про небесну ієрархію». Згідно цій книзі, існує дев'ять ангельських чинів, об'єднаних в три ієрархії.

Першу - вищу до Пресвятої Трійці - ієрархію складають

  • Серафими (від др.-евр. Cараф - спалювати) - полум'яніючі, палаючі любов'ю до Господа і будять цю любов у людях.
  • Херувими (слово месопотамского походження) - значить виливають премудрість. Через них нам надсилається богобаченні і богопізнання.
  • Престоли - на яких спочиває Господь. Вони служать Його правосуддю. Через престоли нам дарується розуміння справедливості Божої, через них ми вчимося творити на землі Неложними суд.

Три наступні чину ангельської ієрархії

  • Панування - вчать панувати над почуттями і пристрастями. Володарям вони допомагають мудро керувати врученими їм від Бога областями.
  • Сили - творять великі чудеса і посилають благодать творити їх угодникам Божим. Сили ж зміцнюють людини в терпінні, допомагають йому не знемогти в скорботах.
  • Влада - називаються так тому, що мають владу над дияволом. Вони оберігають нас від бісівських спокус, всіляко заважають демонам шкодити нам.

І, нарешті, останні три чини

  • Почала - управляють нижчестоящими ангелами, направляючи їх з різними дорученнями. У їхньому віданні перебуває вся матеріальна всесвіт, царства та області Землі. Почала зводять достойних людей на різні посади.
  • Архангели - виступають як благовісники. Вони відкривають пророцтва, пізнання і розуміння Божої волі. Це своєрідні зв'язкові між Господом і людьми.
  • Ангели - приставлені до кожної людини, щоб оберігати його, наставляти. Вони ні на мить не залишають піклування про нас і завжди готові підтримати людину в її добрих починаннях. Ці хранителі даються людині при хрещенні, а після смерті супроводжують через митарства.

Однак ця систематизація не цілком підтримується Біблією. Так, архангелами в Біблії називаються вищі ангели, а не один з нижчих чинів. Переказ налічує сім (Тов. 12:15), рідко вісім, іноді дев'ять (без Іерімііла) архангелів.



Всього відомо десять імен архангелів, в т.ч. з канонічних книг Біблії - Михайло (євр. «хто як Бог) (Юд. 1: 9, Одкр. 12: 7), Гавриїл (сила Бога) (Дан. 8:16).

З неканонічних книг Біблії: Рафаїл (допомога, зцілення Боже) (Тов. 3:16), Уріїл (вогонь, світ Божий) (3 Ездри. 4: 1), Іерімііл (висота Божа) (3 Ездри 4:36) - з Прологу, 8 листопада: Салафиїл (молитва до Бога), Иегудиил (хвала Богу), Варахиїл (благословення Боже), Гефа (тлумачиться як возжигатель любові до Бога), Тахііл (тлумачиться як помічник і защітітель від бід і напастей). Архангел Михайло іменується ще Архістратигом, як ватажок небесного воїнства. У Біблії згадуються і інші ангели, які не ввійшли в дев'ять чинів, наприклад офанім (Колеса) і хайот (Тварини) (Єз. 1:15). Існують також злі ангели (у Росії прийнято говорити аггели), чинне проти людей і Бога.

За уявленнями віруючих, до кожної людини від народження для допомоги йому в добрих справах Бог приставляє особливого ангела-хранителя.

Іконографія. В православного іконопису ангели зображується з крилами птахів. Біси зображуються з крилами кажанів. В іконопису візантійського обряду хайот і офанім зображуються на іконах Спаса в силах. Зображення коліс, всіяні очима, називаються престолами, що, таким чином, включає офанім в Діонісіевская ієрархію. На головах часто античні пов'язки - тороки, чутки. За російським тлумаченням через тороки ангели отримують веління від Бога. Херувими і Серафими зображуються з шістьма крилами. Колір крил серафима - cіне-зелений. Херувима - червоно-оранжевий.

2) У Новому Завіті ангелом називається також будь вісник Божий (Гал. 4:14).

Джерела та додаткова інформація:

  • sr.artap.ru - стаття «Ангели» в кн .: Новітній словник релігієзнавства / Авт.-упоряд. О.К. Садовніков, Г.В. Згурскій- під ред. С.Н. Смоленського. Ростов н / Д: Фенікс, 2010;
  • cirota.ru - ази віри. Чини ангельські;
  • lib.eparhia-saratov.ru - небо видиме і небо невидиме;
  • nearyou.ru - Товія і архангел Рафаїл.

Додатково:

  • Які є ангельські чини?
  • Хто такий архангел Михаїл?
  • Як дізнатися свій день ангела?
  • Хто такі бізнес-ангели?

Додатково про Біблію і релігії:

Реклама партнерів:

РедагуватиУ обранеДрук


«Хто такі ангели?»

В інших пошукових системах:

GoogleЯndexRamblerВікіпедія

» » Хто такі ангели?