25900 авторів і 91 редактор відповіли на 98952 питання,
розмістивши 129771 посилання на 81900 сайтів, приєднуйтесь!

Реклама партнерів:

Як здійснюється натуралізація в Росії?

РедагуватиУ обранеДрук

Натуралізація - юридичний процес набуття громадянства на основі добровільного бажання здобувача громадянства. Порядок прийняття в громадянство регулюється законодавством держави. Зазвичай для набуття громадянства необхідно дотримання ряду умов (знання мови, наявність житла і т.д.). Термін «натуралізація» (англ. Naturalization) історично означає придбання прав природних (англ. Natural) громадян (або підданих). В рамках натуралізації іноді виділяють:

  • реєстрацію - набуття громадянства за заявою особи без будь-яких додаткових умов (зазвичай категорії осіб, які мають право використовувати даний спосіб, обумовлені законом);
  • хист громадянства - зазвичай почесне обдарування громадянства особі главою держави за будь-які заслуги (якщо подібне передбачено законодавством).

Натуралізація зазвичай передбачає ряд умов. Одним з них є так званий кваліфікаційний період - час перебування в країні. У більшості випадків він становить п'ять років, як у Швеції чи Нідерландах. У Швейцарії кваліфікаційний період становить 12 років. У ряді країн кваліфікаційний період зменшується для осіб титульної національності. Наприклад, у Японії замість 5 років використовується 3 роки для дітей японської національності, народжених за кордоном. В арабських країнах даний період може триває від 15 до 25 років. В Ізраїлі кваліфікаційний період для євреїв відсутня взагалі - згідно "Закону про повернення" вони стають громадянами з моменту прибуття в країну. Той же самий порядок діє і в Вірменії щодо етнічних вірмен, народжених за кордоном.

Натуралізація в Канаді

Щоб отримати канадське громадянство в порядку натуралізації, претенденту необхідно:

  • прожити в Канаді три роки в статусі постійного резидента;
  • подати необхідні документи і підписати присягу на вірність королеві Канади (формально главою держави Канада є Єлизавета II);
  • здати письмовий тест на знання історії Канади;
  • здати тест на знання англійської або французької (залежно від провінції) мови;
  • сама процедура може зайняти до 9 років (див. сайти канадських ЗМІ).

Натуралізація в Австралії

Щоб отримати австралійське громадянство в порядку натуралізації, претенденту необхідно:

  • прожити в Австралії чотири роки, з яких один в статусі постійного резидента;
  • подати необхідні документи і підписати присягу на вірність королеві Сполученого Королівства Великобританії і Північної Ірландії (формально главою Австралії є британська королева);
  • здати письмовий тест на знання історії Австралії.

Натуралізація в Латвії

Щоб отримати латвійське громадянство в порядку натуралізації, претенденту треба:

  • бути старше 15 років (діти, які не досягли 15-річного віку, натурализоваться можуть спільно з батьками);
  • проживати в Латвії п'ять років у статусі постійного жителя;
  • подати необхідні документи і підписати клятву вірності Латвійській Республіці;
  • мати легальне джерело коштів для існування;
  • пройти перевірку навичок володіння латиською мовою, знань основних положень Конституції Латвійської Республіки, тексту державного гімну та історії Латвії.

Існують пільги на перевірку для певних груп осіб, що проходили навчання або здавали іспити повністю або частково латиською мовою, для осіб старше 65 років і для інвалідів I, II, III групи.

Натуралізація в Росії

Вступ до громадянство РФ проводиться відповідно до статей 13 і 14 закону «Про громадянство РФ» від 31 травня 2002 року № 62-Ф3. Згідно з цим законом, отримання громадянства Російської Федерації можливо в спрощеному або загальному порядку. Для отримання громадянства РФ в загальному порядку потрібно:

  • бути старше 18 років;
  • безперервно проживати на території РФ в якості постійного жителя протягом 5 років (термін скорочується до 1 року для спеціалістів у галузі науки, техніки або культури, здобувачів політичного притулку, біженців);
  • мати законний джерело засобів до існування;
  • зобов'язатися дотримуватися Конституції і законів РФ;
  • володіти російською мовою.

Існує також можливість отримання громадянства РФ у спрощеному порядку, без дотримання деяких з вищенаведених умов. Така можливість надається:

  • особам, які мають хоча б одного батька - громадянина РФ, який проживає на її території;
  • жителям республік колишнього СРСР, які не отримали громадянства цих держав після здобуття ними незалежності;
  • особам, що народилися на території РРФСР і мали громадянство СРСР;
  • особам, які перебувають у шлюбі з громадянами РФ не менше 3 років;
  • проходили службу за контрактом у збройних силах РФ протягом 3 і більше років;
  • особам, які мають недієздатних дітей-громадян РФ старше 18 років;
  • учасникам програми добровільного переселення співвітчизників за кордоном та деяким іншим категоріям.

Натуралізація в США

Щоб отримати американське громадянство, здобувачеві необхідно:

  • бути старше 18 років (крім натуралізації власних або усиновлених дітей);
  • прожити в США для загального випадку 5 років в якості постійного жителя. Для подружжя громадян США цей термін скорочено до 3 років. Для військовослужбовців збройних сил США - до одного року, а у воєнний час військовослужбовець може подавати заяву про натуралізацію відразу після зарахування на військову службу (військову службу в США може нести тільки громадянин);
  • мати «високі моральні якості» (невідповідними даним критерієм визнаються особи, залучені в проституцію, работоргівлю або нелегальні азартні ігри, які ухиляються від сплати податків, які вчинили злочини, за які покладено більше 5 років позбавлення волі, залучені за зберігання або розповсюдження наркотиків, алкоголіки, багатоженця , які ухиляються від підтримки неповнолітніх дітей і лжесвідчення під присягою);
  • скласти письмовий іспит на знання англійської мови та історії США;
  • дати присягу на вірність США. У тексті присяги присутні слова про відмову від будь-якого іншого громадянства або підданства, однак на практиці уряд США лояльно ставиться до наявності іншого громадянства і не вимагає формальної процедури відмови від нього.

Натуралізація в Німеччині

Щоб отримати німецьке громадянство в порядку натуралізації, здобувачеві необхідно:

  • бути старше 16 років (діти молодше 16 можуть бути натуралізуються разом з батьком);
  • безперервно проживати на території Німеччини протягом 8 років (термін може бути скорочений);
  • мати законне джерело засобів до існування і бути незалежним від держави;
  • здати натуралізаціонний тест (тест на знання історії, культури, прав і політичного устрою ФРН);
  • володіти німецькою мовою на достатньому рівні (визнається рівень B1);
  • зобов'язатися дотримуватися Конституції і законів ФРН;
  • відмовитися від наявного громадянства іншої держави.

Ценз осілості скорочується:

  • до семи років, якщо іноземець пройшов інтеграційний курс;
  • до шести років, якщо іноземець досяг успіхів в інтеграції;
  • до чотирьох років, якщо іноземець одружений на громадянці ФРН або заміжня за громадянином ФРН.

Реклама партнерів:

РедагуватиУ обранеДрук

Схожі питання


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
«Як здійснюється натуралізація в Росії?»

В інших пошукових системах:

GoogleЯndexRamblerВікіпедія

» » Як здійснюється натуралізація в Росії?