25900 авторів і 91 редактор відповіли на 98952 питання,
розмістивши 129771 посилання на 81900 сайтів, приєднуйтесь!

Реклама партнерів:

Скільки потрібно прожити в Чехії, щоб отримати громадянство цієї країни?

РедагуватиУ обранеДрук

Отримання чеського громадянства. Претендент повинен як мінімум п'ять років проживати в Чехії зі статусом ПМЖ (постійне місце проживання) і бути несудимим. Він також зобов'язаний вільно володіти чеською мовою. Податкова поліція повинна підтвердити, що претендент за час свого перебування в країні справно платив податки, внески на соціальне і медичне страхування. Претендентові також доведеться відмовитися від колишнього громадянства, але це тільки після того, як чеські органи влади видадуть повідомлення про отримання чеського громадянства. З цього моменту у претендента є, як правило, 1 рік для того, щоб вийти з громадянства своєї батьківщини.

Проте практично всі умови з дозволу МВС можна обійти. Найчастіше, міністерство погоджується на скорочення обов'язкового п'ятирічного терміну перебування в Чехії на праві ПМЖ, але сама наявність ПМЖ хоча б найкоротший час є обов'язковою умовою. Умова п'ятирічного терміну, як правило, не вимагається від іноземних подружжя чеських громадян. Від німих і літніх людей не потрібно, щоб вони вільно говорили по-чеськи. Труднощі часто виникають під час оформленні відмови від попереднього громадянства. Чехія подвійне громадянство не визнає, але не всі країни готові легко відпускати своїх громадян.

Людина, яка хоче відмовитися від громадянства якої-небудь країни, може стати жертвою репресій з боку цієї держави. Молоді люди, наприклад, побоюються, що на батьківщині їх терміново призвуть до армії. Особливо гостро ця проблема стоїть в тих країнах, де йдуть війни. Бувають випадки, коли консульства відмовляються оформляти документи про відмову від громадянства і відправляють людини за довідкою на батьківщину, куди з різних причин не кожен може поїхати. Деякі держави не видають таких довідок взагалі і не допускають можливості відмови від громадянства. Чеські органи в таких випадках можуть не наполягати на наданні документа про вихід з попереднього громадянства, але кожну конкретну ситуацію необхідно пояснювати і документально підтверджувати чеським чиновникам. МВС належить до роз'яснень з боку іноземців з великою недовірою і підозрою, і в разі найменших сумнівів приймає рішення не на користь претендента.

Чеські імміграційні закони строго підрозділяють іноземців, що проживають в країні, на дві групи. Перша - це члени сім'ї чеських громадян, тобто в основному чоловіки і дружини. У другій групі всі інші. Якщо, наприклад, українець одружується з чешкою, він може отримати ПМЖ і громадянство протягом пари років. Якщо українець переїде в Чехію з дружиною-українкою, на ПМЖ він зможе претендувати тільки після 5 років проживання в країні, а на громадянство - лише через 10 років після переїзду до Чехії. У цьому відношенні, чеські закони одні з найсуворіших у Європі.

Отримання ПМЖ в Чехії. Заповітна мрія більшості іноземців, що проживають в Чехії, називається ПМЖ - постійне місце проживання. Володар ПМЖ отримує практично всі права як громадянин країни, за винятком права брати участь на виборах і права на отримання чеського закордонного паспорта. З поважних причин ПМЖ можна отримати і раніше. Насамперед, у випадку, якщо людина, вже кілька років проживає в Чехії вже, приїхав сюди з країни, де сталася якась катастрофа - це може бути і війна, і стихійне лихо, головне, щоб претендент зміг довести, що йому просто нікуди повертатися. У прискореному режимі ПМЖ можуть отримати такі іноземні громадяни чеського походження. Це, наприклад, чехи з України або Казахстану.

Чехія пропонує обраним кваліфікованим фахівцям можливість подати прохання про надання посвідки на проживання в скорочені терміни (2,5 роки замість стандартних 5 років проживання в країні). У Чеській Республіці вони можуть жити зі своєю сім'єю, члени якої (чоловік / дружина, діти) також зможуть отримати посвідку на проживання. Для участі в даному проекті необхідно:

  • мати як мінімум середню освіту (а не тільки початкове)
  • мати візу на перебування в Чехії терміном понад 90 днів з метою працевлаштування повинна або дозвіл на перебування в країні з метою роботи
  • мати дійсний дозвіл на роботу, виданий службою зайнятості Чеської Республіки
  • НЕ перебувати на території Чехії нелегально і не бути особою, яка подала прохання про надання статусу біженця.

ПМЖ не може отримати іноземець, який знаходиться на території Чехії нелегально, навіть якщо він тут одружується або у нього народиться дитина. Такі випадки часто зустрічаються в юридичній практиці. У більшості випадків це, чомусь, українці, які живуть кілька років нелегально, потім одружуються з чешкою і думають, що всі проблеми вирішені. Насправді, все навпаки - проблеми тільки починаються, тому що добитися навіть річної візи, не те, що ПМЖ, для людини, про нелегальне проживанні якого в Чехії дізнаються імміграційна влада, дуже важко. Також якщо у людини коли-небудь переривалося легальне перебування в країні, тобто був хоч який-небудь проміжок між річними візами, навіть один день, то у нього теж будуть проблеми, бо поліція у справах іноземців буде стверджувати, що він не проживав в Чехії безперервно.

Джерела:

  • Як отримати чеське громадянство - коментар юрисконсульта Чеського гельсінського комітету з питань громадянства Павла Боучкова (з моменту публікації термін проживання для отримання ПМЖ скоротився з 10 до 5 років)
  • Як отримати ПМЖ в ЧР через 2,5 року - на сайті посольства Чеської Республіки в Росії

Додатково від Genon:

Реклама партнерів:

РедагуватиУ обранеДрук

Схожі питання


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
«Скільки потрібно прожити в Чехії, щоб отримати громадянство цієї країни?»

В інших пошукових системах:

GoogleЯndexRamblerВікіпедія

» » Скільки потрібно прожити в Чехії, щоб отримати громадянство цієї країни?