25900 авторів і 91 редактор відповіли на 98952 питання,
розмістивши 129771 посилання на 81900 сайтів, приєднуйтесь!

Реклама партнерів:

Що таке шаббат?

РедагуватиУ обранеДрук

Шаббат (Від евр. Кореня швт - «Спочивати, припиняти діяльність») - суббота- в іудаїзмі: сьомий день тижня, в який наказано утримуватися від роботи з релігійних мотивів.

Пояснення цьому приписом іудеї бачать в першій книзі Біблії - Буття (1: 1 - 2: 3), хоча сама назва «шаббат» в даному уривку не фігурує: «І скінчив Бог дня сьомого працю Свою, яку Він чинив, і спочив (Шават) В день сьомий від усіх справ Своїх, які робив. І благословив Бог сьомий день, і освятив, бо в нім відпочив від усіх справ Своїх, які Бог був створив» (Бут. 2: 2-3)

Згідно біблійній книзі Вихід, Шабат був даний єврейському народу через Мойсея на горі Синай:

«Скажи синам Ізраїля: Тільки суботи Мої будете пильнувати, бо це - знак поміж Мною та поміж вами для ваших поколінь, щоб ви знали, що Я Господь, що освячує вас-і пильнувати суботу, бо вона святість для вас хто зачне її, той нехай буде відданий смерті-хто стане в ону робити справу, та душа має бути винищена з народу своего- шість днів нехай роблять справи, а сьомого - субота спокою, святість для Господа кожен, хто робить роботу за суботнього, нехай буде відданий смерті- і будуть Ізраїлеві сини додержувати суботу, щоб зробити суботу пологи заповітом для вечний- це - знак поміж Мною і синами Ізраїля на повіки, бо шість днів створив Господь небо і землю, а дня сьомого перервав працю та спочив » (Ісх.31: 13-15)

Шаббат сприймається як знамення заповіту між Богом та Ізраїлем:

«Це - знак поміж Мною і синами Ізраїля на повіки, бо шість днів створив Господь небо і землю, а дня сьомого перервав працю та спочив». (Вих. 31:17) В єврейських суботніх молитвах говориться: «І не дав Ти Суботу народам світу і не приділив Ти її ідолопоклонникам, але тільки Ізраїлю - Своєму народові, що Ти вибрав» (див. тут).

З давнини єврейські мислителі розглядали суботу як день духовного оновлення. Філон Олександрійський і Йосип Флавій, а також талмудичні джерела згадують про практику публічних розмірковувань про Торі по суботах. У середньовічній єврейській філософії особливо наголошувалося символічна природа суботи. Авторитетний законовчитель Маймонід вказував, що шаббат володіє подвійним змістом - вчить тому, що Бог створив світ, і надає можливість тілесного відпочинку і спокою.

У апокрифічної літературі говориться, що Субота дотримувалася стародавніми євреями настільки суворо, що на початку повстання Маккавеїв вони воліли загинути, ніж чинити опір ворогу в суботу. (I Макк. 2: 31-38). Потім було дозволено у випадку, коли мова йде про порятунок життя, порушити суботу. (I Макк. 2: 40-41). З особливою суворістю вимагає дотримання суботи Книга Ювілеїв, приписуюча страту навіть за такі дії, як ходьба на сверхдозволенное відстань, пост або подорож на кораблі в суботній день, і навіть забороняє статевий зв'язок між подружжям у суботу, чого не вимагає Талмуд.

У Середні століття, коли частина євреїв насильно звертали в християнство, недотримання шаббата розглядалося інквізицією як одне з найбільш переконливих доказів щирості новохрещених християн. Однак насильно звернені євреї Іспанії та Португалії, в першу чергу жінки, вдавалися до всіляких хитрощів, щоб не порушувати приписів, пов'язаних з суботою. Запалювання суботніх свічок вироблялося так, щоб християнські сусіди не могли помітити цього: замість запалювання особливих свічок у звичайні свічки вставляли нові гноти. У суботу надягали чисті одягу- жінки утримувалися від ткацтва і прядіння, а в разі відвідування сусіда-християнина робили вигляд, що работают- чоловіки виходили в поле, проте не працювали там, торговці залишали в магазинах замість себе дітей.

Закони Шаббата в іудаїзмі

Субота у євреїв - святковий день, і в цей день наказано їсти тричі. Рекомендується, щоб господар будинку брав участь у приготуваннях до шаббат, навіть якщо у нього є слуги, які могли б зробити всі приготування. На честь Шаббата слід надягати особливі одягу, ходити і навіть говорити інакше, ніж у будні дні.

Зустріч Шаббата

Зустріч Шаббата - традиція, що йде корінням в глибоке минуле. Невід'ємні її атрибути - стіл, покритий скатертиною, дві запалені свічки, хала (традиційний хліб у формі заплетене коси), кошерне вино.

Запалювання свічок

Шаббат, згідно єврейської традиції, настає із заходом сонця в п'ятницю. Однак за 18 хвилин до заходу сонця жінка (зазвичай дружина глави сім'ї) повинна запалити суботні свічки з благословенням: «Благословен Ти, Господь, Бог наш, Владика Всесвіту, Який освятив нас своїми заповідями і заповів нам запалювати суботні свічки».

З моменту прийняття Шаббата (жінка при запалюванні свічок, чоловік не пізніше заходу сонця) і до результату Суботи не можна здійснювати 39 категорій «праці», включаючи запалювання і гасіння вогню.

Молитви



Після запалювання свічок чоловіки йдуть в синагогу на молитву «Мінха», «Зустріч Суботи» і «Маарів».

Освячення дня

Освячення дня вимовляють над келихом вина або виноградного соку (кіддуш). Глава сім'ї вимовляє благословення: «благославіть Ти, Господь, Бог наш, Владика Всесвіту, Творець виноградної лози», після чого хоча б один член суботньої трапези повинен надпити з келиха кілька ковтків вина.

Обмивання рук

Після освячення дня слід обмивання рук. Кожен учасник суботньої трапези повинен тричі обполоснути поперемінно праву і ліву руку (кисть). Потім слід витерти руки, вимовляючи при цьому: «Благословенний ти, Господь, Бог наш, Владика Всесвіту, який освятив нас Своїми заповідями і звелів нам омивати руки!».

Трапеза

На суботньому столі повинні лежати дві хали, покриті спеціальною серветкою - на згадку про двох денних нормах манни небесної, які після Виходу Бог дозволив збирати євреям напередодні Суботи.

Глава сім'ї знімає серветку, робить на Халі відмітину ножем, потім кладе обидві руки на хали і вимовляє: «Благословенний ти, Господь, Бог наш, Владика Всесвіту, вирощувати хліб із землі».

Вимовивши благословення, глава сім'ї розрізає халу там, де зробив відмітину, умочає в сіль і куштує. Потім розрізає халу далі і роздає відрізані скиби іншим членам трапези. Далі слід власне трапеза, яка по можливості повинна складатися з смачною, різноманітною і палені. На це немає строгих правил, і кожна громада має власну кухню.

Завершення Шаббата

При закінченні суботи на вечірній трапезі над чашею вина вимовляється спеціальна молитва - Хавдала.

Євремов вірять, що Шббат - це не тільки «вічний союз» між Богом і Його народом, але й явище загальнолюдське: вона служить запорукою покращення світу. Законовчителі талмудичної епохи красномовно описують значення суботи: «Якщо Ізраїль дотримає одне єдине - суботу як слід, Месія не забариться прийти».

Християни (За винятком суботників) вважають, що закони Шаббата, разом з іншими заповідями Закону Мойсеєва, були скасовані жертвою Ісуса Христа на Голгофі, і субота залишається тільки розуміється духовно обов'язком християнина присвячувати себе і свій час на служіння Богу. При цьому віровчення Православної церкви проводить відмінність між шаббат (суботою) і Божим днем (неділею). Римська католицька церква практично ототожнює старозавітну суботу та Воскресінням, і цієї традиції слідують багато протестанти, які вважають неділю новозавітним шаббат.

Джерела:

  • Стаття «Шабат» у Вікіпедії
  • Стаття «Субота» у Вікіпедії
  • Стаття «Субота» в Електронної єврейської енциклопедії
  • Стаття «Каббалат Шаббат» в Електронної єврейської енциклопедії
  • Шаббат - єврейська суботу

Додатково від Генон:

Реклама партнерів:

РедагуватиУ обранеДрук


«Що таке шаббат?»

В інших пошукових системах:

GoogleЯndexRamblerВікіпедія

» » Що таке шаббат?