25900 авторів і 91 редактор відповіли на 98952 питання,
розмістивши 129771 посилання на 81900 сайтів, приєднуйтесь!

Реклама партнерів:

Як правильно підготуватися до сповіді?

РедагуватиУ обранеДрук

Сповідь - таїнство примирення з Богом, коли розкаюваний в присутності свідка-священика відкриває Богові свої гріхи і обіцяє не повторювати їх, а священик молиться про прощення гріхів исповедующегося. Від сповіді слід відрізняти довірливу бесіду зі священиком, де можна обговорити деякі подробиці свого життя і отримати відповіді на питання. Звичайно, якісь питання можна вирішити і під час сповіді, але якщо питань багато або їх обговорення вимагає тривалого часу, то краще попросити священика призначити час для бесіди окремо.

Як підготувати себе до сповіді?


1. Усвідомити свої гріхи. Якщо людина замислилася про сповідь, значить, він визнає, що в його житті щось він делалался не так, як потрібно. Саме з усвідомлення своїх гріхів і починається покаяння. Що є гріхом, а що ні? Гріх - це все, що суперечить Божій волі, або, інакше кажучи, задумом Бога щодо світу і людини. Задум Божий про світ відкривається в Священному Писанні - Біблії. Частковим, найбільш «стислим» виразом задуму Божого щодо практичного життя людини є заповіді - знамениті Десять заповідей, дані Мойсеєві на Синаї. Суть цих заповідей Ісус Христос звів до наступного: «Люби Господа Бога всім серцем своїм» і «люби ближнього свого як самого себе». Перед підготовкою до першої сповіді корисно перечитати Нагірну проповідь Спасителя (глави 5-7 Євангелія від Матвія) і притчу про Страшний суд, де Ісус Христос говорить, що життя наше буде оцінюватися на підставі того, як ми ставилися до своїх ближніх.

2. Не використовувати «списки гріхів». Останнім часом серед віруючих (як кажуть, «воцерковлених», тобто більш знайомих з церковною традицією, а на практиці - і з біляцерковних забобонами) поширені різного роду «списки гріхів». Підготовці до сповіді вони скоріше шкодять, бо дуже успішно допомагають перетворити сповідь в формальне перерахування «того-що-є-гріхом». Насправді сповідь формальною бути не повинна ні в якому разі. Крім того, серед «переліків гріхів» зустрічаються і зовсім курйозні зразки, так що брошури подібного роду краще взагалі не розглядати серйозно.

Єдиним винятком може бути сама коротка «пам'ятка» основних гріхів, які часто усвідомлюються такими. Приклад такої пам'ятки:

а. Гріхи проти Господа Бога:

  • невіра в Бога, визнання будь-якої значущості за іншими «духовними силами», релігійними доктринами, крім християнської вери- участь у інших релігійних практиках або обрядах, навіть «за компанію», жартома та ін .;
  • віра номінальна, ніяк не виражає в життя, тобто практичний атеїзм (можна визнавати розумом існування Бога, але жити так, немов неверуюшій);
  • творіння «кумирів», тобто винесення на перше місце серед життєвих цінностей чого-небудь, крім Бога. Кумиром може стати що завгодно, чого реально «служить» людина: гроші, влада, кар'єра, здоров'я, знання, захоплення, - все це може бути і хорошим, коли займає відповідне місце в особистому «ієрархії цінностей», але, стаючи на перше місце , перетворюється на кумира;
  • звернення до різного роду ворожок, ворожок, чаклунів, екстрасенсів та ін. - спроба «підпорядкувати» духовні сили магічним шляхом, без покаяння і особистого зусилля по зміні життя відповідно до заповідей.

б. Гріхи проти ближнього:

  • зневага людьми, що виникає з гордині і себелюбства, неувага до потреб ближнього (ближній; не обов'язково родич або знайомий, це кожна людина, яка опинився поруч з нами в даний момент);
  • осуд і обговорення недоліків ближніх («Від слів своїх виправданий і за слова свої будеш засуджений», - говорить Господь);
  • блудні гріхи різного роду, особливо перелюб (порушення подружньої вірності) і протиприродні статеві зв'язки, що несумісно з перебуванням в Церкві. До блудному співжиття відноситься і поширений сьогодні т.зв. «Цивільний шлюб», тобто співжиття без реєстрації шлюбу. Слід, однак, пам'ятати, що зареєстрований, але невінчаний шлюб не може розцінюватися як блуд і не є перешкодою для перебування в Церкві;
  • аборт - позбавлення життя людської істоти, по суті, вбивство. Слід каятися навіть у тому випадку, якщо аборт був зроблений за медичними показаннями. Серйозним гріхом є і схилення жінки до аборту (з боку чоловіка, наприклад). Покаяння в цьому гріху увазі те, що кається більше ніколи усвідомлено не повторить його.
  • привласнення чужої власності, відмова від оплати праці інших людей (безквитковий проїзд), утримання заробітної плати підлеглих або найманих робітників;
  • брехня різного роду, особливо - наклеп на ближнього, поширення чуток (як правило, ніхто не може бути впевнений у правдивості чуток), нетримання слова.

Це приблизний перелік найбільш поширених гріхів, але ще раз підкреслимо, що подібними «списками» не варто захоплюватися. Найкраще при подальшій підготовці до сповіді використовувати десять заповідей Божих і прислухатися до власної совісті.

3. Говорити тільки про гріхи, причому власних. Говорити на сповіді треба про свої гріхи, не намагаючись їх применшити або показати звичайнісінькими. Здавалося б, це очевидно, але як часто священики, приймаючи сповідь, чують замість сповідання гріхів життєві історії про всіх родичів, сусідів і знайомих. Коли на сповіді людина розповідає про заподіяні йому образи, він оцінює і засуджує ближніх, по суті, виправдовуючи себе. Часто в подібних розповідях особисті гріхи представляються в такому світлі, що уникнути їх, здавалося б, і зовсім неможливо. Але гріх - це завжди плід особистого вибору. Вкрай рідко людина потрапляє в такі колізії, коли він змушений вибирати між двома різного роду гріха.

4. Не вигадувати особливої мови. Говорячи про свої гріхи, не варто піклуватися про те, як би їх «правильно» або «по церковному» назвати. Треба називати речі своїми іменами, звичайною мовою. Людина сповідається Богові, Який знає про його гріхи навіть більше, ніж він сам, і називаючи гріх так, як він є, Бога ніхто цим точно не здивує.

Не здивується і священик. Часом кається соромно назвати священику той чи інший гріх, або є побоювання, що священик, почувши гріх, засудить його. Насправді священику за роки служіння доводиться вислуховувати дуже багато сповідей, і здивувати його непросто. А крім того, гріхи всі не оригінальні: вони практично не змінилися протягом тисячоліть. Будучи свідком щирого покаяння в серйозних гріхах, священик ніколи не засудить, а зрадіє зверненням людини від гріха на шлях праведності.



5. Говорити про серйозне, а не дрібниці. Не треба починати сповідь з таких гріхів як порушення посту, невідвідування храму, робота в свята, смотрение телевізора, носіння / неношені певного роду одягу і т.п. По-перше, це точно не найсерйозніші гріхи. По-друге, це може і зовсім не бути гріхом: якщо людина протягом довгих років не приходив до Бога, то що ж каятися в недотриманні постів, якщо сам «вектор» життя був спрямований не в ту сторону? По-третє, кому потрібно нескінченне копання в повсякденних дрібницях? Господь чекає від нас любові і віддачі серця, а ми йому: «рибку в пісний день з'їла» і «вишивала в свято».

Головна увага має бути приділена відношенню до Бога і ближніх. Причому під ближніми, згідно з Євангелієм, розуміються не тільки люди, які нам приємні, але все, що зустрілися нам на життєвому шляху. І насамперед - члени нашої родини. Християнське життя для сімейних людей починається в сім'ї і нею ж перевіряється. Тут найкраще поле для виховання в собі християнських якостей: любові, терпіння, прощення, прийняття.

6. Почати змінювати життя ще до сповіді. Покаяння грецькою мовою звучить як «метанойя», буквально - «зміна розуму». Недостатньо визнати, що в житті здійснював такі-то і такі-то проступки. Бог - не прокурор, а сповідь - НЕ явка з повинною. Покаяння повинно бути зміною життя: розкаюваний намір не повертатися до гріхів і всіма силами намагається утримати себе від них. Таке покаяння починається за якийсь час до сповіді, і прихід в храм до священика вже «запам'ятовує» відбувається в житті зміну. Це вкрай важливо. Якщо людина має намір продовжувати грішити і після сповіді, то може, зі сповіддю варто почекати?

Потрібно обумовити, що коли ми говоримо про зміну життя і відмову від гріха, то маються на увазі насамперед гріхи так звані «смертні», за словом апостола Іоанна, тобто несумісні з перебуванням в Церкві. Такими гріхами християнська Церква здавна вважала зречення від віри, вбивство і перелюб. До гріхів такого роду можна віднести і крайній ступінь інших людських пристрастей: злість на ближнього, злодійство, жорстокість та інше, що може бути припинено одного разу і назавжди зусиллям волі, що поєднується з допомогою Божою. Що ж стосується гріхів дрібних, так званих «повсякденних», то вони багато в чому будуть повторюватися і після сповіді. До цього треба бути готовим і приймати це смиренно як щеплення проти духовного звеличування: досконалих серед людей немає, безгрішний лише один Бог.

7. Бути в мирі з усіма. «Прощайте, то простять і вам», - говорить Господь. - «Яким судом судите, таким будете судимі». І ще більш сильно: «Якщо ти принесеш дар твій до жертовника і там згадаєш, що твій брат має щось проти тебе, залиш там дар твій перед жертовником і піди, примирись з братом своїм, і тоді прийдеш і принесеш дар твій» . Якщо ми просимо у Бога прощення, то самі повинні перш пробачити кривдників. Звичайно, бувають ситуації, коли попросити вибачення безпосередньо у людини неможливо фізично, або це призведе до загострення і без того складних відносин. Тоді важливо, принаймні, пробачити зі свого боку і не мати в серці нічого проти ближнього.

Кілька практичних рекомендацій. Перш ніж іти сповідатися, непогано було б дізнатися, коли в храмі зазвичай проводять сповідь. У багатьох храмах служать не тільки в неділі та свята, а й у суботи, а у великих храмах і монастирях - і в будні дні. Найбільший наплив сповідаються буває під час Великого посту. Звичайно, великопісний період - переважно час покаяння, але для тих, хто приходить вперше або після дуже довгої перерви, краще підібрати час, коли священик не сильно завантажений. Може виявитися, що в храмі сповідують в п'ятницю увечері або вранці в суботу - в ці дні людей буде напевно менше, ніж під час недільної служби. Добре, якщо є можливість особисто звернутися до священика і попросити, щоб він призначив зручний час для сповіді.

Існують спеціальні молитви, що виражають покаянний «настрій». Їх добре прочитати напередодні перед сповіддю. Покаянний канон Господу Ісусу Христу - можна молитися церковнослов'янською, можна скористатися перекладом на російську мову.

Під час сповіді священик може призначити епітимію: утримання на якийсь час від причастя, читання особливих молитов, земні поклони або справи милосердя. Це не покарання, а засіб до того, щоб зжити гріх і отримати повне прощення. Епітимія може бути призначена, коли священик не зустрічає з боку того, хто кається належного ставлення до серйозних гріхів, або, навпаки, коли бачить, що у людини є потреба в тому, щоб щось зробити практично для «изжития» гріха. Епітимія не може бути безстроковою: вона призначається на якийсь певний час, і потім повинна бути припинена.

Як правило, після сповіді віруючі причащаються. Хоча сповідь і причастя - два різних таїнства, краще підготовку до сповіді з'єднати з підготовкою до причастя. Що це за підготовка, розповімо в окремій статті.

Не варто забувати, що це таїнство має бути регулярним. Не слід відкладати наступну сповідь на довгі роки. Сповідь не рідше разу на місяць допомагає завжди бути «в тонусі», уважно і відповідально ставитися до свого повсякденного життя, в якій, власне, і повинна бути виражена християнська віра.

Джерела:

  • pravmir.ru - Православ'я і світ: Як підготуватися до сповіді;
  • molitvoslov.com - Повний православний молитвослов: Покаянний канон Господу Ісусу Христу;
  • azbyka.ru - Азбука Віри: Покаянний канон Господу Ісусу Христу.

Реклама партнерів:

РедагуватиУ обранеДрук


«Як правильно підготуватися до сповіді?»

В інших пошукових системах:

GoogleЯndexRamblerВікіпедія

» » Як правильно підготуватися до сповіді?