25900 авторів і 91 редактор відповіли на 98952 питання,
розмістивши 129771 посилання на 81900 сайтів, приєднуйтесь!

Реклама партнерів:

Яка існує альтернативна точка зору на життя Ісуса Христа?

РедагуватиУ обранеДрук

Де ж насправді народився Ісус? На цей рахунок існує чимало версій. Одні стверджують, що Ісус народився в Нацереті, або, як це місто називають християни, Назареті (звідси, до речі, з'явилася назва нової релігії на івриті - "нацруг"). Інші впевнені, що Ісус народився в Бейт-Лехемі (Віфлеєм), розташованому в 100 кілометрах від Нацерета. В Євангелії говориться про це, але і там йдеться про різних географічних точках.

Перша теорія: Бейт-Лехем. Міріам (Марія) і Йосип, прийомний батько Ісуса, жили в Нацереті. У ті дні римські власті оголосили загальний перепис населення імперії. Для того, щоб полегшити роботу переписувачам, всім людям було велено тимчасово повернутися в місця свого народження. Саме тому народився в Бейт-Лехемі Йосип змушений був повернутися в рідне місто разом з дружиною, яка була при надії. У ті роки подолати відстань, розділяв Нацерет і Бейт-Лехем, було досить складно, особливо таким біднякам, як Йосип і Міріам. Нарешті їх важке подорож підійшла до кінця, але й тут пару чекали складності: в Бейт-Лехемі цих будинків ніхто не чекав, житла для них не знайшлося, і вони змушені були оселитися в одній з печер, що оточують місто. Саме в ній через кілька днів і народився Ісус.

Вже в 4 столітті нашої ери Олена, мати імператора Костянтина, правівщего в Римі з 312 по 337 рік, знайшла цю печеру, і Костянтин побудував тут церкву, відому як Храм Різдва Христового. Вона стоїть там донині, і саме звідси на весь світ транслюється урочиста різдвяна служба. Незважаючи на всі відомі світові християнські тексти і традиції, багато хто продовжує задаватися питанням про те, на якій підставі було вирішено, що саме в цій печері народився Ісус? Адже з моменту його появи на світ і до візиту Олени пройшло більше 300 років, тим більше, печер навколо чимало. Природно, на це питання ні в кого немає однозначної відповіді, тому й існують різні припущення, що спростовують версію про народження Ісуса в Бейт-Лехемі. До того ж деякі історики стверджують, що, незважаючи на ту саму перепис населення, ніхто не змушував місцевих жителів повертатися туди, де вони народилися. На їхню думку, Ісус народився і виріс в Нацереті.

Є версія, що, не маючи точних даних про місце народження Ісуса, перші християни вирішили вважати таким місцем Бейт-Лехем, бо там народився і виріс цар Давид, Цей факт повинен був надати додаткову привабливість нового вчення в очах потенційних послідовників.

Існують і інші версії. Одну з них висунув ізраїльський археолог Авраам Ошрм, що спеціалізується на вивченні історії Нацерета і оточуючих його земель. Приблизно в 10 км на захід від цього міста знаходиться населений пункт під назвою Бейт-Лехем а-Гліліт (Бейт-Лехем Галилейский), який згадується в Біблії як єврейський населений пункт. Ошрі проводив розкопки в цьому місці з 1988-го по 2006 рік. Йому вдалося знайти і розкопати те саме єврейське поселення I століття нашої ери. Крім усього іншого, тут був виявлений дуже великий, за мірками того часу, пологовий будинок. Ошрі, виходячи з розмірів цієї лікарні, зробив висновок, що вона обслуговувала жінок усієї округи, і в зв'язку з цим припустив, що коли проживала в Нацереті вагітної Міріам прийшов час народжувати, вона попрямувала в найближчий "районний" пологовий будинок в Бейт-Лехем Галилейский, де й народився Ісус. Пізніше слово "Галилейский" якимось чином зникло, і залишився просто Бейт-Лехем.

У логічності цієї версії не відмовиш, проте ніяких твердих наукових обгрунтувань під нею немає. Більше того, вона, на відміну від інших, не має прихильників ні в одному з християнських течій. (До слова, Бейт-Лехем Галилейский отримав друге життя завдяки тамплієрам - християнам, які стали приїжджати в Ерец-Йсраель з Німеччини приблизно 150 років назад вони заснували на території сучасного Ізраїлю кілька населених пунктів: Шарону, поблизу від нинішнього комплексу Міноборони і генштабу в тель-авівському Кіріє, німецькі колонії в Єрусалимі і Хайфі, а також Вільгельму поблизу від Ієгуда).



Не тільки про місце народження Ісуса існує кілька версій, але і про обставини його смерті. І тут не обійшлося без Олени, матері імператора Костянтина. І тут варто зауважити, що за довгі роки, що минули з моменту смерті Ісуса і до приїзду Олени, Єрусалим не раз зазнавав значних руйнувань. Це сприяло і продовжує сприяти висуненню все нових і нових теорій. Немає сенсу переповідати історію Ісуса, описану в Євангелії. Загостримо свою увагу лише на деяких моментах Так, згідно з існуючими описам, після того як Ісуса заарештували, він постав перед синедріоном, і саме після цього допиту, згідно християнської традиції, вирішено було зрадити Ісуса страти. Однак історики, перевіривши дану версію, що має витоки в Євангелії від Матвія, вважають, що описаний там хід суду не міг мати нічого спільного з дійсністю. Подібні справи велися інакше. Крім того, згідно з цими ж твердженнями, сам факт скликання Синедріону з подібного приводу був малоймовірний. Інші історики схильні вважати, що якраз члени єврейського керівництва бажали врятувати Ісуса, а вбити його збиралися римляни ...

За іншою версією, відразу після таємної вечері Ісус опинився в руках прокуратора Іудеї Понтія Пілата. Допитавши заарештованого, римський ставленик прийшов до висновку, що той небезпеки не представляє, і вирішив передати його наміснику Галілеї, звідки Ісус був родом. Однак цей чиновник, мабуть, не хотів створювати собі зайвих проблем і повернув його до Єрусалиму.

Після того як єврейська натовп зажадала смерті Ісуса (і це при тому, що його приїзд до Єрусалиму був зустрінутий з захватом), Пілат виголосив свою знамениту фразу про те, що він умиває руки. Механізм болісній страті був запущений. Після підйому на Голгофу, де Ісус був розп'ятий на хресті разом з двома іншими засудженими, він прожив у муках ще шість годин. Згідно з християнським вченням, через три дні після смерті Ісуса його могила була виявлена порожній ...

Отже, єдності думок з приводу обставин народження, життя і смерть Ісуса Христа немає, і, судячи з усього, навряд чи вона можлива. Неясно також, чи мав намір сам Ісус створювати нову релігію, і яким було його ставлення до іудаїзму і єврейському народу. Природно, християни стверджують, що Ісус мав намір заснувати нову релігію. Але серед багатьох серйозних дослідників існує думка, що це був один з безлічі бродячих іудейських проповідників, представників вельми впливової в ті часи секти есеїв. Самим знаменитим джерелом тут є Йосип Флавій, особливо виділив, крім єсейської, також фарисейської та саддукейської секти. Насправді цих сект було набагато більше. Ті ж перші християни до якогось етапу вважалися однією з іудейських сект.

Про громаді есеїв, що мешкали на березі Мертвого моря, відомо зараз досить багато завдяки знаменитим Кумранські списками. Ось що говориться про цю секту в одному з історичних трактатів того часу: "У своєму прагненні до благочестя єссеї керуються любов'ю: любов'ю до Бога, любов'ю до чесноти і любов'ю до людини. Любов до Бога передбачає утримання від клятв і брехні, цнотливість і віру в те, що Божественне є причиною тільки благ ... ". На думку цих істориків, Ісус був одним з тих, хто поширював учення есеїв серед населення Іудеї. Однак поступово це вчення одержало інше тлумачення і з часом перетворилося на нову релігію, яка називається християнством.

Джерела:

  • piratyy.h14.ru - стаття "Де народився Христос".
  • inauka.ru - стаття "Коли народився Ісус".

Реклама партнерів:

РедагуватиУ обранеДрук


«Яка існує альтернативна точка зору на життя Ісуса Христа?»

В інших пошукових системах:

GoogleЯndexRamblerВікіпедія

» » Яка існує альтернативна точка зору на життя Ісуса Христа?